egetprosjekt uke 49

I uke 49 skulle vi ha et egetprosjekt. Det vil si at vi velger helt fritt hva vi skal lage, og hvilke læreplanmål vi skulle ha til. Jeg valgte å lage noe som kunne ha vært to sider i et blad, med noen forslag til hva en kunne ønske seg etter hvilken stil en hadde. Jeg laget to sider, hvor den ene stilen var sporty og den andre minimalistisk, og jeg hadde fokus på det grafiske. Nedenfor ser du det endelige resultatet.



MEK Målgruppen her var moteinteresserte jenter fra ca 15 til 25 år, og enda mer konkret, for de som elsker en sporty eller minimalistisk stil. Men målgruppa kan også være hvem som helst, som en kjæreste, og at dette er forslag til hva de kan kjøpe i julegave, og kanskje ikke bare en ønskeliste som egentlig var planen. For å få frem budskapet har jeg valgt å ha god jul som en stor overskrift, og under står det til den er til, og ved å gjøre dette får det folk til å tenke at de kan enten ønske seg det, eller kjøpe det til noen de kjenner.


MED Spesielt når en lager noe grafisk er det viktig å huske på komposisjonsprinsippene. Kontraster jeg har brukt er overalt. Det er en hvit bakgrunn med stor svart overskrift for at den skal stå ut og legges merke til blant klærne. Det at den skriften er stor og skrevet i versaler er også i kontrast med at den nedenfor har en mindre skrift og er skrevet i minuskler. Den grå boksen bak skrifta var mest for å skape en slags overgang fra den hvite bakgrunnen til den svarte skrifta, og for å ikke få det alt for kjedelig. Ellers har jeg svart skrift og hvit bakgrunn i boksene hvor det står hvor produktet er fra osv. Det er en enhet i begge bildene i stilene på klærne, og også fargene. Designet er likt på begge sidene, men klærne er forskjellig plassert. Bevegelse blir skapt med at blikkfanget er "god jul" overskrifta, og når en da ser det er det neste en gjør å lese videre på det som står under, for så å begynne å se seg rundt på resten av siden. Det er en balanse på sidene/bildene, og den har blitt til med at jeg har produktene rundt på siden, og ikke at alt er plassert kun til høyre eller kun til venstre. Det ser kanskje forskjellig plassert ut, men det er det ikke.Det er luft mellom mye av det, men noen produkter overlapperer et annet, og det gjør jeg for jeg synes det blir mer sammenhengende pga det. 
MEP Jeg var ganske bestemt på at det var dette jeg ville gjøre med en gang vi fikk vite at vi skulle ha egetprosjekt, så først lagde jeg læringsoppdraget og leverte det på it's, og deretter begynte jeg å lage skisser:


Her er de to eksemplene jeg kom med. Det er ikke så store forskjeller, for jeg var veldig sikker på hvordan jeg ville ha det, og det endelige resultatet ble mest likt det til venstre. Jeg synes dette ble best, for da ble overskriften så stor og nesten på midten, at den ville være et blikkfang før en begynte å se på bildene, og det ville også bli bedre med klærne rundt enn en overskrift øverst og klærne på resten av siden, som kanskje hadde blitt litt rotete og med for lite "pusterom" som på det andre forslaget. Jeg lagte det meste i InDesign, men jeg brukte også Photoshop til å redigere vekk bakgrunnen på bildene og lagre dem i .PNG-format, for så å plassere dem inn i InDesign filen min. Inspirasjonen til det hele var egentlig å sette sammen litt klær i stiler jeg er veldig glad i selv, og dette her kunne fint vært min ønskeliste.

14 December 2012 Leave a comment

animasjon

I tre uker har vi jobbet med å lage animasjonsfilm. Oppgaven var å velge mellom forskjellige oppgaver som gikk ut på å opplyse og oppfordre folk (spesielt skoleelever) til å kaste mindre mat, for nå kaster vi rundt 25% av all maten vi kjøper mens 30 000 barn dør av sult hver dag. Oppgaven jeg valgte var "Du skal lage en animasjonsfilm som skal brukes i en informasjonskampanje som retter seg mot elever i ungdomsskole og videregående. Filmen skal ha fokus på konsekvensene av at vi kaster mye mat. Filmen skal inneholde faktaopplysninger som omhandler denne utfordringen", og nedenfor er mitt resultat.


Som jeg blogget om i forrige innlegg var planen min å lage stop motion med bilder jeg hadde tatt selv, med en pizza som ble delt, to stykker ble nesten spist opp og restene kastet, og det som var igjen av pizzaen var som pacman som spiste opp jordkloden. Jeg bestemte meg for å heller tegne i illustrator istedenfor å ta bilder, for jeg tenkte jeg heller ville prøve på noe nytt i motsetning til å bare ta bilder. Animasjon kan være mye forskjellig, alt fra cutout til stop motion til tegnet animasjon, og det er rett og slett en illusjon av bevegelse som oppstår når en viser stillestående bilder fortløpende etter hverandre. 

Å lage en animasjon i motsetning til en vanlig filmet film med mennesker og ekte omgivelser kan faktisk være lettere å nå ut, for selv om det kan være en seriøs film gir det ofte et mindre seriøst uttrykk som gjør at flere unge vil se det, sånn som denne filmen. Den er kort, inneholder den viktigste informasjonen i begynnelsen, viser en kort animert film og avslutter med tips og oppfordringer.

MEK
Prosessmodellen er en enkel modell for å kunne skille ut de ulike elementene i en kommunikasjonsprosess. 
Sender -> budskap -> mottaker
I mitt tilfelle er det rett og slett bare jeg som er senderen, men jeg kunne for eksempel valgt å lage filmen som om det var fremtiden i våre hender for eksempel som var senderen. Budskapet mitt går på å kaste mindre mat og å heller spise opp, og mottakerene er målgruppa mi, som var ungdomsskole- og videregåendeelever.


Tekstmodellen beskriver mottakerens forståelse av budskapet. Når man leser en tekst gjør man en tolkning, og man møter teksten med egne erfaringer og opplevelser. Denne modellen består av beskrivelse, utbreding, tolkning og vurdering. Filmen min starter med noen korte informasjonssetninger om hvor mye vi kaster mens det er så mange mennesker som dør av sult. Siden det er kort og enkel informasjon og selve filmen begynner ganske raskt, tror jeg det er større sjangs for at målgruppa vil se filmen.

I beskrivelsen bruker man en denotativ måte å beskrive analyse objektet på. Denotativ vil si at man skriver bare det man ser. Det andre punktet er utbredning. Her skal man forklare ting på en konotativ måte, som vil si mer utbredning av tankene og et større aspekter av selve meningen med filmen er. Hvordan man opplever og tolker filmen er helt opp til hver enkelt. Ofte blir det tradisjonelle satt opp med det moderne.
Til slutt kommer vurderingen Når budskapet fram i denne filmen? Er det støy i kommunikasjonsmodellen? Dette er spørsmål som blir gjevnlig brukt i vurderingen.

MED
Komposisjonsprisippene blir ofte forkortet til KEBB og består av kontrast, enhet, balanse og bevegelse. I begynnelsen er det en kontrast mellom sangen og teksten. Sangen er egentlig veldig glad i motsetning til teksten, og jeg valgte det for det passer bedre til hele filmen, og det skaper ikke en trist stemning, men heller en optimistisk "you can do this"-stemning. Andre kontraster er hvit skrift til den mørke universbakgrunnen jeg laget, og pizzaen og jordkloden er også i kontrast til bakgrunnen. Det er en enhet i filmen med den samme teksttypen (bebas neue) og hvit skrift gjennom hele filmen, sangen går gjennom hele filmen med lydeffekter oppå, og bakgrunnen forandrer seg ikke (med unntakk av siste delen). Balansen blir skapt med at mens bildene beveger seg, står bakgrunnen i ro, og teksten holder seg på samme plass og ikke at den er til venstre først, så langt oppe til høyre osv. Hvor jeg plasserte pizzaen i forhold til jordkloden skaper også en balanse, og akkuratt det går også mye på bevegelse, naturligvis. Samme med hvordan stykkene ble spist opp og lignende. Jeg synes også hvor lenge teksten min var på hvert "bilde" var bra med timing, for jeg tror de fleste rekker å lese teksten før det kommer noe nytt, men dette kan også skape støy i budskapet, dersom folk ikke får med seg alt som står.

MEP skriver jeg i et eget innlegg på tirsdag, for storyboardet mitt ligger på skolen, og da skriver jeg heller et samlet innlegg på hvordan planleggingen og lagingen foregikk.

02 December 2012 Leave a comment

« Older Posts Newer Posts »