I uke 3 og 4 har vi hatt bakgrunnsjournalistikk. Oppgaven gikk ut på å valge et valgfritt land og skrive en artikkel om noe som skjer i det landet, som kunne ha vært med i et magasin. Det skulle være på minst to A4 sider, inneholde tekst og bilder, minst tre forskjellige kilder og nå ut til målgruppen, som var ungdommer.
KEBB Kontrastene i de to sidene mine er kanskje forskjellene mellom stor og liten skrift, og ikke minst en mer tradisjonell type skrift som times, mot en mer moderne, minimalistisk som bebas neue. Bildene og den svarte skrifta blir fremhevet mot den hvite bakgrunnen. Enheten blir i hovedsak skapt med at de to skrifttypene går igjen gjennom hele teksten, og den svarte linja nederst på sidene var en liten detalj for å ikke få det helt hvitt og kjedelig nederst. Bevegelsen og oppsettet her er annerledes i forhold til hvordan en normalt sett ville satt opp en artikkel til et magasin. Jeg legger først merke til bildet, så overskriften nedenfor, så ser jeg teksten som er ovenfor slutten av overskrifta, som også blir kalt for ingress, så leser jeg den, blar over på neste side, ser et nytt bilde, og begynner så å lese. Derfor valgte jeg også å ha bildene på den siste sida til høyre, sånn at en kan lese seg ferdig før en studerer bildene. Balansen blir oppnåd med masse luft, men ikke for mye. Det er luftig overalt, og oversiktlig, men det er ikke sånn at det blir alt for mye en plass som gjør at det er i ubalanse på grunn av for store forskjeller synes jeg. Jeg kikket i forskjellige magasiner med enkle oppsett, og det alle hadde til felles var at de hadde minst to kolonner i teksten, og mye luft, også mellom bilde og tekst.
Typografi På selve teksten har jeg brukt Times, som er en veldig velkjent skrift, og har en liten x-høyde, som gjør den lettere å lese enn en skrift med høy x-høyde. Det samme gjelder versaler og minusker. Det er lettere å lese en tekst med minusker (små bokstaver), ENN MED VERSALER (STORE BOKSTAVER), ofte fordi alt blir så stort og det blir plutselig vanskelig å konsentrere seg om et enkelt ord, og i tillegg føler en ofte at skrifta skriker til deg på en dårlig måte. Jeg har brukt 12 pkt skrift, og god typografi sier man skal ha 20% større linjeavstand enn skriftgraden, så der har jeg 14,4 som linjeavstand, dette gir et lysere inntrykk av teksten, og en føler ikke det er så tungt og mye å lese lenger. På sitatet og overskrifta brukte jeg en annen skrift, som jeg synes ser bedre ut når den er stor, enn det times gjør, og dette gjør det også mer "spennende" å lese.
Jeg er egentlig nokså fornøyd både med artikkelen og oppsettet. Det ble kanskje litt mye luft nederst på den siste sida, men det er bedre med for mye luft enn for lite synes jeg. Jeg er spesielt fornøyd med forsida mi. Eller synes jeg det var en ganske kjekk oppgave, for det jeg skrev om syntes jeg var veldig interessant selv, og jeg lærte en del. Jeg brukte InDesign som sidebrekkingsprogram.
Kilder:
http://www.youtube.com/watch?v=JsUH8llvTZo
http://www.nordlys.no/nyheter/article6175895.ece
http://www.nettavisen.no/nyheter/article3445161.ece
http://www.moskauonline.de/html/karten.htm
http://en.rian.ru/russia/20100616/159443005.html